Separador esp | cat
AE-IC 2012 Tarragona
Separador
 
Separador
Separador
Separador
Separador
Separador
Separador
Separador
Separador
Separador
Separador
Separador
Separador
Separador
 
Presentació
Separador
Separador
Miquel de Moragas Spà
President d'Associació Espanyola d'Investigació de la Comunicació (AE-IC)

Com a president de l'Associació Espanyola d'Investigació de la Comunicació (AE-IC), vull expressar, en primer lloc, la nostra gratitud i reconeixement a les institucions catalanes, a la Universitat Rovira i Virgili i al seu Departament d'Estudis de Comunicació, per la seva acollida i magnífica organització del nostre tercer congrés, que se celebrarà a Tarragona els dies 18, 19 i 20 de gener de 2012.

Aquest tercer congrés té com a tema de referència "comunicació i risc", temàtica d'una inqüestionable importància social, que compromet tots els actors, polítics, mediàtics i industrials. El congrés, que es beneficiarà de la llarga trajectòria de recerca en aquesta temàtica de la Universitat Rovira i Virgili, es proposa aportar a la societat informacions, també alertes i crítiques, per afrontar, però sobretot per prevenir situacions de risc, gràcies a la racionalitat de projectes sostenibles.

En el seu conjunt el congrés acollirà prop de 500 comunicacions, seleccionades després d'un llarg procés de call for papers. Aquestes comunicacions es distribuiran entre les 7 seccions d'AE-IC: Teories i mètodes d'investigació en comunicació; Estudis d'audiència i recepció; Estructura i polítiques de la comunicació; Estudis sobre el discurs; Comunicació i cultura digital; Producció i circulació de continguts; Comunicació estratègica i organitzacional.

Aquest llibre d'abstracts ofereix un primer resum de les comunicacions que es podran consultar de forma més completa en el CD d'actes del congrés i en el lloc web de l'Associació, sumant-se així al patrimoni documental dels anteriors congressos de 2008 a Santiago de Compostel · i de 2010 a Màlaga.

El congrés també acollirà diverses sessions plenàries organitzades per l'AE-IC en col·laboració amb diverses associacions acadèmiques, sobre política científica, sobre la cooperació internacional en matèria d'estudis de postgrau i sobre les indústries culturals en l'escenari digital. Paral·lelament s'organitzaran alguns panells especials, entre ells, els dedicats a la comunicació i el medi ambient, a la responsabilitat social de les empreses, al finançament de les televisions autonòmiques ia la crisi de la informació de qualitat.

El congrés també té un espai per retre homenatge a dos investigadors d'àmplia influència en el nostre camp: Román Gubern i Armand Mattelart, qui, des de posicions crítiques, han sabut interpretar l'evolució dels sistemes de comunicació, les tecnologies, les imatges, les formes de control i de poder de la comunicació, no només amb una àmplia producció bibliogràfica i activitat docent, sinó també amb una continuada presència pública compromesa amb la democràcia.

El nostre agraïment als directius de les seccions temàtiques per la seva tasca de selecció i organització de les comunicacions, a tots els participants que han confiat a AE-IC seves investigacions, fent així possible el nostre projecte d'intercanvi i cooperació científica.

L'AE-IC, reunida a Tarragona durant quatre dies del mes de gener de 2012, farà pròpia la metàfora d'una de les més emblemàtiques tradicions populars de Catalunya, els Castells, patrimoni immaterial de la humanitat declarat per la UNESCO, com a símbol de participació , d'esforç compartit, de voluntat d'integració, procurant que la nostra producció científica sobre comunicació tingui la seva transferència a una societat que desitgem més democràtica i participativa i també més sostenible.



Jordi Farré Coma
President del Comitè Organitzador de la Universitat Rovira i Virgili. Director del Departament d'Estudis de Comunicació (URV)

Aquest any, la universitat de les comarques meridionals de Catalunya, Universitat Rovira i Virgili, celebra la seva segona dècada d'existència. Per la seva banda, el Departament d'Estudis de Comunicació de la URV acaba de fer la seva primera dècada. Aquestes efemèrides em serveixen per enaltir la confiança institucional que la nostra universitat ha dipositat en l'àmbit acadèmic de la Comunicació, gestada en aquest tan curt període de temps.

L'organització del III Congrés Internacional de l'AE-IC "Comunicació i Risc", a celebrar a Tarragona durant el 18, 19 i 20 de gener de 2012, constitueix una nova fita, tota una declaració de principis per a la nostra comunitat d'investigadors en comunicació . Agraeixo, en nom del meu departament, a la Junta Directiva de l'associació, i especialment al seu president professor Miquel de Moragas, l'encàrrec de coordinar l'organització d'aquest congrés a la nostra universitat. Des de Tarragona prenem el relleu de Santiago de Compostel·la i Màlaga. És un honor i orgullosos perquè volem complir amb les expectatives despertades i compartir-les amb els investigadors participants, convertint-nos en el conjunt d'aquests dies en l'epicentre de la disciplina de la Comunicació.

La selecció de la temàtica, Comunicació i Risc, suposa explorar un front de recerca transversal i estratègic. Es promou la confluència cap a la centralitat de la Comunicació, en tots els seus nivells i dimensions. Com organitzadors locals hem apostat pel sociòleg David L. Altheide com a ponent inaugural, hereu de la prestigiosa tradició de l'interaccionisme simbòlic, un clàssic que reflexionarà sobre els discursos de la por en la lògica mediàtica.

L'ingent nombre de comunicacions rebudes, la pluralitat de sessions organitzades així com els fòrums oberts de debat mostren la consolidació i riquesa de la nostra comunitat en la promoció de l'intercanvi científic. Com guinda, en el transcurs d'aquest congrés assistirem als homenatges de les indiscutibles figures dels professors Armand Mattelart i Román Gubern. Sens dubte, l'Associació Espanyola d'Investigació de la Comunicació ha estat capaç d'aglutinar a la comunitat d'investigadors en Comunicació, sent ja referent indiscutible. Moltes gràcies a ella, ia les institucions col·laboradores, així com a tots els participants per fer possible aquest Congrés. A més, he de subratllar el patrocini principal de l'esdeveniment per part de la Càtedra Internacional URV / Repsol d'Excel·lència en Comunicació, allotjada en el nostre departament amb la missió de promoure la qualitat tant ètica com estètica de les pràctiques comunicatives.

Per acabar voldria reiterar el meu sincer agraïment a la Universitat Rovira i Virgili. La marca "Excel·lència Internacional" defineix l'estratègia global de la nostra universitat. Aquests són els valors i propòsits que han de presidir el nostre àmbit de coneixement, bona prova d'això la constitueix la maduresa d'aquest esdeveniment científic i acadèmic amb el qual reivindiquem la Comunicació en majúscules, per l'excel·lència i la internacionalització.
 
Separador
Separador
  III Congrés Internacional de l'Associació Espanyola d'Investigació de la Comunicació
AE-IC 2012 Tarragona "Comunicació i risc"
ISBN 978-84-615-5678-6
 
Separador